Pizza so syrom a slaninou

​​​​​​

Uspokojivá kombinácia domáceho syra a drobenej slaniny, ktorá je taká dobrá, že sa vám každé sústo roztopí v ústach.

 

Čas prípravy:
16 hodín a 20 minút

 

Čas prípravy:
24 minút

 

 

Porcie:
2-4

 

Varte to s:
Liatinová misa Hosse

 

 

Produkty:

 

Na cesto:

  • 2 šálky univerzálnej múky;
  • ¾ lyžičky soli;
  • ½ čajovej lyžičky suchého droždia;
  • ¾ šálky teplej vody;
  • 1 polievková lyžica olivového oleja plus 1 ½ polievkovej lyžice na panvicu.

 

Na polevu:

  • 170 g nastrúhanej mozzarelly;
  • ½ šálky pizzovej omáčky;
  • ½ šálky domáceho syra;
  • ½ šálky rozdrobenej slaniny.
  •  
  • Na syr:
  • 1 šálka strúhaného syra čedar;
  • ¼ šálky majonézy;
  • ¼ lyžičky cesnakového prášku;
  • 1 pečené jalapeňo, zbavené semienok a nakrájané na kocky;
  • 3 lyžice na kocky nakrájanej papriky,

 

 

 

Spôsob prípravy:


Obrobok:

  1. Do strednej misky vložte múku, soľ, droždie, vodu a 1 lyžicu olivového oleja. Všetko spolu miešame, približne 1 minútu, aby sme vytvorili lepkavú hmotu cesta bez suchých múčnych škvŕn.
  2. Zozbierajte zvyšky po stenách misy a vytvarujte z cesta guľu. Prikryte na 5 minút.
  3. Misku odokryjeme a cesto niekoľkokrát premiesime, pričom misku vždy otočíme o 90 stupňov.
  4. Misku prikryte a po 5 minútach vykonajte ďalšie miesenie. Počkajte 5 minút a zopakujte, potom ďalších 5 minút na štvrté a posledné miesenie. Misku prikryte a nechajte 40 minút odpočívať. Potom vložte do chladničky na 12 až 72 hodín.
  5. Pripravte si panvicu 3 hodiny pred podávaním pizze. Nalejte zvyšnú 1½ polievkovej lyžice olivového oleja do liatinovej panvice. Varný povrch a boky panvice potrieme olejom.
  6. Preneste cesto na panvicu a raz otočte, aby sa pokrylo olivovým olejom. Cesto pritlačte k okrajom formy a končekmi prstov ho nafúknite.
  7. Prikryjeme a necháme 2 hodiny kysnúť pri izbovej teplote.

Pečenie:

  1. Tridsať minút pred pečením umiestnite jednu mriežku na spodok rúry a jednu na vrch. Predhrejte rúru na 230 ℃.
  2. Keď budete pripravení na pečenie, posypte 1 šálku mozzarelly rovnomerne po celej kôre. Na syr nalejte malé lyžičky omáčky. Posypeme zvyšnou mozzarellou.
  3. Na pizzu pridajte malé lyžičky domáceho pimenta a posypte slaninou.
  4. Pizzu pečieme na spodnej mriežke 18-20 minút, kým syr nebublá a spodok a okraje kôrky nie sú zlatohnedé.
  5. Vyberte pizzu z rúry. Opatrne prejdite nožom okolo okraja pizze a bočnej strany panvice, aby sa neprilepila. Presuňte na chladiaci stojan alebo dosku na krájanie. Podávajte a užívajte si.

Syr s pimento papričkami:

Skombinujte syr, majonézu, cesnakový prášok, jalapeño a pimento papričky. Dobre premiešajte.

Dochutíme soľou a korením podľa chuti.