Návod na vymastenie liatinovej panvice
Korenie je tajomstvom toho, aby bola liatina prirodzene odolná a nelepivá. Je to nevyhnutné, pretože vytvára bariéru medzi vaším riadom Hosse a akýmkoľvek kontaktom s kyslíkom alebo vodou, ktorý by spôsobil hrdzavenie panvice, hrnca alebo taniera. Korenie zároveň pôsobí ako hladký nepriľnavý povrch, aby sa potraviny neprilepili. Liatinový riad je vo svojej podstate porézny. To je mimoriadne dôležité, pretože póry v skutočnosti umožňujú, aby sa na nich olej počas procesu korenia prilepil.
Kedykoľvek varíte jedlá, ktoré obsahujú oleje a tuky (ako je dusená zelenina, slanina a vajcia, kukuričný chlieb alebo bravčové kotlety), korenie sa bude naďalej hromadiť. Tento spôsob dochucovania je najpoužívanejším spôsobom dochucovania liatinového riadu. Predtým, ako začnete používať panvicu/hrnec/tanier Hosse na prípravu jedál, ktoré obsahujú kyslé potraviny, ako sú paradajky, citróny a biele víno, musíte sa uistiť, že ste vytvorili značnú vrstvu korenia.
Sprievodca kovaním krok za krokom
Ak počas používania hrnca Hosse zistíte, že je potrebné pridať vrstvu korenia alebo úplne okoreniť hrniec, najlepšie výsledky dosiahnete podľa tohto návodu.
Čo budete na začiatok potrebovať:
- olej z hroznových jadierok (alebo ekvivalent);
- Silné papierové utierky;
- Rúra.
Pokyny na korenie/leštenie liatiny Hosse
1. Predhrejte si rúru na 230°C
2. Panvicu dôkladne vydrhnite, aby ste odstránili zvyšky jedla, ako by ste to robili po varení. Ak sa vám ťažko čistí, použite na špinavšie miesta brúsnu špongiu.
3. Dobre osušte čistou utierkou.
4. Do misky nalejte približne polovicu čajovej lyžičky oleja a handričkou rozotrite po vnútornom povrchu, perách a rukoväti. Prevráťte ho a aplikujte rovnaký postup na drsný exteriér.
5. Pomocou čistej papierovej utierky utrite vnútro a vonkajšok panvice/hrnca/tanieru, kým nebude takmer suchý a matný. Je dôležité panvicu utrieť do tej miery, že to vyzerá, že na povrchu, najmä vo vnútri, už nezostal žiadny olej. Ak sa vám nepodarí odstrániť dostatočné množstvo oleja, panvica/hrnec/doska budú vyzerať škvrnité, čo si vyžaduje dôkladné čistenie.
6. Opatrne vložte misku hore dnom do predhriatej rúry, pričom dávajte pozor, aby ste nepoškodili jej povrch, keď ju kladiete na rošt.
7. Sušte ho 60 minút.
8. Vypnite rúru, ale nechajte panvicu/hrnec/tanier vo vnútri, aby sa dokončilo vytvrdzovanie ďalších 30 minút.
9. Odstráňte a v prípade potreby zopakujte ešte 2-3 krát.
Poznámka : Ak sa vám na panvici objavia škvrny v dôsledku použitia príliš veľkého množstva oleja, nebojte sa – vaša panvica, hrniec alebo varná doska Hosse uvaria krásne a chutné jedlá.