Pečený cesnakový chlieb
10 mar
![Pečený cesnakový chlieb Pečený cesnakový chlieb](https://hosse-kitchen.sk/image/cache/catalog/pechen-chesnov-hlyab-1-1060x400w.jpg)
0 Komentáre
159 Videné
Pečený cesnakový chlieb
Keď odlomíte krajec tohto chleba, privítajú vás kúsky pečeného cesnaku vložené do nadýchaného cesta. Hodí sa k cestovinám alebo ako samostatné predjedlo.
Čas prípravy:
2 hodiny
Čas prípravy:
40-45 minut
Porcie:
8
Varte s:
Liatinový hrniec Hosse
Produkty:
Cesnak:
- 1 hlava cesnaku, olúpaná;
- ¼ lyžičky soli;
- 1 lyžička olivového oleja.
Chlieb:
- 2¼ čajovej lyžičky rozpustného alebo suchého droždia;
- 2 polievkové lyžice cukru;
- 1½ šálky vody, vlažnej;
- 2 čajové lyžičky soli;
- 1 hlava cesnaku, pražená;
- 4 šálky chlebovej múky;
- 1 polievková lyžica olivového oleja.
Spôsob prípravy:
- Rúru nastavte na 200°C. Cesnak zabaľte do hliníkovej fólie a pečte 30 minút.
- Zmiešajte droždie, cukor a vodu a nechajte 5 minút odstáť. Do vodnej zmesi pridajte upražený cesnak a soľ. Pomocou drevenej lyžice pomaly vmiešajte múku, kým sa múka úplne nezapracuje. Cesto bude mokré a lepkavé.
- Cesto preložíme do naolejovanej misy a potrieme lyžicou olivového oleja. Prikryjeme plastovým obalom a dáme na teplé miesto kysnúť na 1 hodinu.
- Cesto vyklopte na pomúčenú dosku a vytvarujte z neho obdĺžnik. Vezmite dva rohy cesta a zložte obdĺžnik na polovicu. Opakujte 3-krát.
- Cesto vytvarujeme do gule a vložíme do dobre vysypanej stredne veľkej misy. Nechajte 30 minút kysnúť.
- Kým cesto kysne, predhrejte rúru na 230 °C s liatinovou panvicou (a pokrievkou) vo vnútri.
- Keď cesto vykysne, vyberte horúci liatinový hrniec Hosse a opatrne vložte cesto dovnútra. Ostrým nožom rýchlo a opatrne urobte cez vrch cesta 0,5 cm hlboký zárez. Prikryjeme predhriatou pokrievkou a pečieme 30 minút.
- Odkryjeme a pečieme ešte 10-15 minút.
- Pred krájaním nechajte chlieb 20 minút vychladnúť na mriežke.