Pečený cesnakový chlieb

​​​​​​

Keď odlomíte krajec tohto chleba, privítajú vás kúsky pečeného cesnaku vložené do nadýchaného cesta. Hodí sa k cestovinám alebo ako samostatné predjedlo.

 

Čas prípravy:
2 hodiny

 

Čas prípravy:
40-45 minut

 

 

Porcie:
8

 

 

Produkty:

 

Cesnak:

  • 1 hlava cesnaku, olúpaná;
  • ¼ lyžičky soli;
  • 1 lyžička olivového oleja.

 

 

Chlieb:

  • 2¼ čajovej lyžičky rozpustného alebo suchého droždia;
  • 2 polievkové lyžice cukru;
  • 1½ šálky vody, vlažnej;
  • 2 čajové lyžičky soli;
  • 1 hlava cesnaku, pražená;
  • 4 šálky chlebovej múky;
  • 1 polievková lyžica olivového oleja.

 

Spôsob prípravy:


  1. Rúru nastavte na 200°C. Cesnak zabaľte do hliníkovej fólie a pečte 30 minút.
  2. Zmiešajte droždie, cukor a vodu a nechajte 5 minút odstáť. Do vodnej zmesi pridajte upražený cesnak a soľ. Pomocou drevenej lyžice pomaly vmiešajte múku, kým sa múka úplne nezapracuje. Cesto bude mokré a lepkavé.
  3. Cesto preložíme do naolejovanej misy a potrieme lyžicou olivového oleja. Prikryjeme plastovým obalom a dáme na teplé miesto kysnúť na 1 hodinu.
  4. Cesto vyklopte na pomúčenú dosku a vytvarujte z neho obdĺžnik. Vezmite dva rohy cesta a zložte obdĺžnik na polovicu. Opakujte 3-krát.
  5. Cesto vytvarujeme do gule a vložíme do dobre vysypanej stredne veľkej misy. Nechajte 30 minút kysnúť.
  6. Kým cesto kysne, predhrejte rúru na 230 °C s liatinovou panvicou (a pokrievkou) vo vnútri.
  7. Keď cesto vykysne, vyberte horúci liatinový hrniec Hosse a opatrne vložte cesto dovnútra. Ostrým nožom rýchlo a opatrne urobte cez vrch cesta 0,5 cm hlboký zárez. Prikryjeme predhriatou pokrievkou a pečieme 30 minút.
  8. Odkryjeme a pečieme ešte 10-15 minút.
  9. Pred krájaním nechajte chlieb 20 minút vychladnúť na mriežke.