Grilovaná pizza Margherita

​​​​​​

Marinara omáčka, alpský syr čedar a nasekaná čerstvá bazalka sa krásne spoja, aby vytvorili ľahkú a lahodnú grilovanú pizzu.

 

Čas prípravy:
10 minút

 

Čas prípravy:
50 minút

 

 

Porcie:
2

 

 

Produkty:

  • 280 g guličky z pizzového cesta vykysnutého pri izbovej teplote;
  • Múka na posypanie;
  • Krupica alebo kukuričná múka na posypanie;
  • ⅓ šálky omáčky marinara;
  • 90 g strúhaného čedaru;
  • 4 lyžice nasekanej čerstvej bazalky;

 

Spôsob prípravy:


  1. Predhrejte gril alebo gril na priame grilovanie pri vysokej teplote. Teplotný senzor by mal ukazovať 260°C.
  2. Cesto položte na jemne pomúčenú dosku. Cesto jemne rozvaľkajte končekmi prstov a bokmi rúk, pričom na vonkajšom okraji kôrky ponechajte čo najviac vzduchu. Cesto rozvaľkajte (alebo vyvaľkajte valčekom) na kruh veľkosti vašej liatinovej panvice.
  3. Na dno panvice jemne posypte krupicu. Cesto na pizzu vložte do pripravenej formy. Marinádu natrieme na cesto na pizzu, pričom pásik kôrky necháme neorezaný. Posypeme čedarom.
  4. Položte panvicu na gril alebo gril a zatvorte veko. Nechajte pizzu piecť a pravidelne ju otvárajte, aby ste panvicu otáčali v smere hodinových ručičiek. Pizza je hotová, keď sa nafúkne, spodok je chrumkavý a hnedý, kôrka začne hnednúť a syr sa roztopí. Po vybratí posuňte pizzu na dosku na krájanie pomocou špachtle. Posypeme bazalkou. Nakrájajte a podávajte.

Poznámka: Aby cesto kyslo, vytvarujte z cesta oboma rukami guľu tak, že ju pritlačíte na pracovnú dosku. Tým sa povrch cesta utiahne. Položte ho na pomúčenú dosku a prikryte plastovou fóliou pokrytou sprejom na varenie. Pred naťahovaním v kroku 2 nechajte kysnúť 40-90 minút.