Dusené s kuracím mäsom, hubami a divokou ryžou

Inšpirovaný klasickým kastrólom s kuracím mäsom a divokou ryžou, predstavujeme tento
chutný guláš, ktorý je výdatným a uspokojujúcim jedlom v každom ročnom období.

 

 

Čas prípravy:
25-30 minút

 

Čas prípravy:
45 minút

 

 

Porcie:
6

 

 

Produkty:

  • 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja;
  • 1 (50 g) kúsok šunky alebo 2 plátky slaniny nakrájané nadrobno;
  • 6 kuracích stehien bez kože a kostí, nakrájaných na kúsky;
  • kóšer soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie;
  • 4 šálky šampiňónov nakrájaných na štvrtiny;
  • ¼ šálky bieleho vínneho octu;
  • 1 mrkva, jemne nakrájaná;
  • 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná nadrobno;
  • 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané;
  • 1 bobkový list;
  • 3 polievkové lyžice slaného masla;
  • ¼ šálky viacúčelovej múky;
  • 1 šálka plnotučného alebo odstredeného mlieka;
  • 2 ½ šálky kuracieho vývaru;
  • ½ čajovej lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška;
  • ½ čajovej lyžičky suchej horčice;
  • 120 g divokej ryže uvarenej podľa návodu na obale;
  • 2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej plochej petržlenovej vňate.

 

Spôsob prípravy:


  1. Rúru predhrejeme na 160°C.
  2. Postupne zohrejte 1 polievkovú lyžicu masla v liatinovej panvici Hosse na stredne vysokej teplote. Pridajte šunku a za občasného miešania varte, kým nezhnedne, asi 6 minút. Preneste na tanier pomocou štrbinovej lyžice.
  3. Do hrnca pridajte 1 polievkovú lyžicu oleja. Kurča dochutíme soľou a korením podľa chuti. V 2 dávkach opečte kurča, kým nezhnedne na oboch stranách, asi 6 minút na dávku. Kurča preložíme na tanier so šunkou.
  4. Do hrnca pridajte zvyšnú 1 lyžicu masla a šampiňóny a za občasného miešania varte do zmäknutia asi 4 minúty. Preložíme na tanier s kuracím mäsom a šunkou. Pridajte ocot a varte, kým sa nezredukuje na polovicu, pričom zo spodnej časti hrnca zoškrabte všetky zhnednuté kúsky drevenou lyžicou. Vmiešame mrkvu, cibuľu, cesnak a bobkový list a za občasného miešania varíme, kým cibuľa nezmäkne, asi 6 minút. Odstavíme z ohňa a do hrnca vrátime šunku, kuracie mäso, šampiňóny a šťavy nazbierané v tanieri.
  5. Maslo rozpustite na strednej panvici na stredne nízkej teplote, kým nezhustne. Pridajte múku a nepretržite miešajte 1 minútu. Primiešame mlieko a často miešame, kým omáčka nezhustne, asi 4 minúty. Zašľaháme vývar, muškátový oriešok a horčicu a varíme, kým omáčka opäť nezhustne. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
  6. Kuraciu zmes prelejeme omáčkou. Miešajte, aby sa spojili. Liatinový hrniec prikryte a pečte, kým kura nie je veľmi mäkké, asi 45 minút. Podávajte jedlo naberaním duseného mäsa na ryžu a posypaním petržlenovou vňaťou.