Dusené bravčové mäso s červeným vínom a zeleninou

​​​​​​

Len málo vecí zahreje dušu v tomto ročnom období tak, ako pomaly varené jedlo. Pri varení v liatine si mäso dlho zachováva vlhkosť a chuť, vďaka čomu je také jemné, že sa krája ako maslo. V tomto recepte sa varí zmes bylín, vývaru, červeného vína a korenia na omáčku, ktorá sa bude páčiť.

 

Čas prípravy:
30 minút

 

Čas prípravy:
3 hodiny a 45 minút

 

 

Porcie:
6

 

 

Produkty:

  • 220 g hrubej slaniny nakrájanej na kocky;
  • 2 čajové lyžičky soli;
  • 2 polievkové lyžice čierneho korenia;
  • 2 lyžice červenej papriky;
  • 2 polievkové lyžice hnedého cukru;
  • 2 kg pečeného steaku;
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na plátky;
  • 1 hlava cesnaku, olúpaná;
  • 4 veľké šalotky, nasekané;
  • ¼ šálky hovädzieho vývaru;
  • 4 vetvičky čerstvého tymiánu;
  • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu;
  • 2 šálky Cabernet Sauvignon, rozdelené;
  • 2 bobkové listy;
  • 1 červená cibuľa, nakrájaná na malé kúsky (asi 2,5 cm);
  • 1 kilogram mrkvy, ošúpanej a nakrájanej na malé kúsky (asi 2,5 cm);
  • 1 kilogram repy, ošúpaný a nakrájaný na malé kúsky (asi 2,5 cm).

 

Spôsob prípravy:


  1. Rúru predhrejte na 180°C so mriežkou v strede.
  2. Predhrejte hrniec Hosse na stredne vysokú teplotu 3 – 5 minút. Pridajte slaninu a varte do chrumkava, 10-12 minút.
  3. Slaninu vyberte na tanier vystlaný papierovou utierkou a v hrnci si odložte 2 polievkové lyžice tuku zo slaniny.
  4. Kým sa slanina varí, zmiešame soľ, korenie, papriku a hnedý cukor. Výpek zo všetkých strán potrieme zmesou korenia. Pečieme, kým nezhnedne, asi 3-5 minút z každej strany.
  5. Mäso vyberieme a odložíme bokom. Znížte teplo na stredné.
  6. Na dno liatinového hrnca rozložte cibuľu, cesnak a šalotku. Hovädzí vývar sa naleje. Pomocou drevenej lyžice oddeľte zhnednuté kúsky od povrchu misky. Vmiešame slaninu a na cibuľu položíme mäso.
  7. Pridajte 1½ šálky vína a bobkové listy a priveďte do varu. Znížte teplotu a 10 minút varte odokryté. Zakryte pokrievkou a vložte do rúry na 1 hodinu.
  8. Mäso otočte a nechajte 30 minút. V prípade potreby pridajte ¼ šálky vína.
  9. Opečené mäso ešte raz otočte a pokračujte v pečení ďalších 30 minút.
  10. Výpek vyberieme a pridáme repu, mrkvu a červenú cibuľu. Pridajte pečienku späť do misky a prikryte, nechajte ju v rúre ďalších 30-45 minút.
  11. Mäso preložíme na podnos. Odstráňte bobkové listy a vetvičky byliniek. Tekutinu na dusenie dochutíme soľou a korením a trochu polejeme výpekom.
  12. Pečeň nakrájajte alebo nakrájajte na porcie a podávajte so zeleninou.