Dusené bravčové mäso s červeným vínom a zeleninou
10 mar
0 Komentáre
366 Videné
Dusené bravčové mäso s červeným vínom a zeleninou
Len málo vecí zahreje dušu v tomto ročnom období tak, ako pomaly varené jedlo. Pri varení v liatine si mäso dlho zachováva vlhkosť a chuť, vďaka čomu je také jemné, že sa krája ako maslo. V tomto recepte sa varí zmes bylín, vývaru, červeného vína a korenia na omáčku, ktorá sa bude páčiť.
Čas prípravy:
30 minút
Čas prípravy:
3 hodiny a 45 minút
Porcie:
6
Varte s:
Liatinový hrniec Hosse
Produkty:
- 220 g hrubej slaniny nakrájanej na kocky;
- 2 čajové lyžičky soli;
- 2 polievkové lyžice čierneho korenia;
- 2 lyžice červenej papriky;
- 2 polievkové lyžice hnedého cukru;
- 2 kg pečeného steaku;
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na plátky;
- 1 hlava cesnaku, olúpaná;
- 4 veľké šalotky, nasekané;
- ¼ šálky hovädzieho vývaru;
- 4 vetvičky čerstvého tymiánu;
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu;
- 2 šálky Cabernet Sauvignon, rozdelené;
- 2 bobkové listy;
- 1 červená cibuľa, nakrájaná na malé kúsky (asi 2,5 cm);
- 1 kilogram mrkvy, ošúpanej a nakrájanej na malé kúsky (asi 2,5 cm);
- 1 kilogram repy, ošúpaný a nakrájaný na malé kúsky (asi 2,5 cm).
Spôsob prípravy:
- Rúru predhrejte na 180°C so mriežkou v strede.
- Predhrejte hrniec Hosse na stredne vysokú teplotu 3 – 5 minút. Pridajte slaninu a varte do chrumkava, 10-12 minút.
- Slaninu vyberte na tanier vystlaný papierovou utierkou a v hrnci si odložte 2 polievkové lyžice tuku zo slaniny.
- Kým sa slanina varí, zmiešame soľ, korenie, papriku a hnedý cukor. Výpek zo všetkých strán potrieme zmesou korenia. Pečieme, kým nezhnedne, asi 3-5 minút z každej strany.
- Mäso vyberieme a odložíme bokom. Znížte teplo na stredné.
- Na dno liatinového hrnca rozložte cibuľu, cesnak a šalotku. Hovädzí vývar sa naleje. Pomocou drevenej lyžice oddeľte zhnednuté kúsky od povrchu misky. Vmiešame slaninu a na cibuľu položíme mäso.
- Pridajte 1½ šálky vína a bobkové listy a priveďte do varu. Znížte teplotu a 10 minút varte odokryté. Zakryte pokrievkou a vložte do rúry na 1 hodinu.
- Mäso otočte a nechajte 30 minút. V prípade potreby pridajte ¼ šálky vína.
- Opečené mäso ešte raz otočte a pokračujte v pečení ďalších 30 minút.
- Výpek vyberieme a pridáme repu, mrkvu a červenú cibuľu. Pridajte pečienku späť do misky a prikryte, nechajte ju v rúre ďalších 30-45 minút.
- Mäso preložíme na podnos. Odstráňte bobkové listy a vetvičky byliniek. Tekutinu na dusenie dochutíme soľou a korením a trochu polejeme výpekom.
- Pečeň nakrájajte alebo nakrájajte na porcie a podávajte so zeleninou.